Harap Dia Selamat.....

Hujan lebat......
mmg lebat hujan ptg semalam...
dalam perjalanan nak amek adeq dari rumah pengasuh...
dihadapan keta saye,DIA menunggang motornya dgn perlahan....
dlm hati terdetik perasaan simpati melihatnya...
meredah hujan lebat tu....
saye terpaksa mengekorinya dari belakang...
disebabkan jalan tu sempit dan sibuk
saye tk berani nak over take motor die....
kebetulan pula kt belakang saye,tkde satu pun kenderaan.....
sampailah akhirnya saye membelok untuk singgah ke rumah pengasuh....
manakala die terus kehadapan.....
selepas mengambil adeq...saye balik kerumah melalui jalan yg sama...
meneruskan perjalanan di jalan yang sama.....
tiba2 saye terilihat ramai sgt org mengerumi sesuatu....
naluri saye kuat menyuruh saye berhenti seketika..
untuk meninjau kenapa dan mengapa....
saye kluar dari keta ( time tu hujan dah berhenti )
berjalan ke arah mereka yg berkumpul ramai2 tu...
saye nampak motor.....
motor DIA yg tadi berada didepan keta saye sebelum saya singgah rumah pengasuh....
menurut maklumat yang saye terima...
pemilik motor tersebut terjatuh dari motornya...
saye tanya dimanakah DIA
jawapan yang saye dapat....DIA dah jatuh ke dlm parit ni....dan belum jumpa lagi....'
Saye terkedu...jatuh dlm parit yg airnya penuh...dan deras....
lama saye berdiri kat situ...
dorang kata lagi...tgh tggu bomba tuk operasi mencari....
bila melihat parit tu saye terfikir...
akan selamatkah DIA???

Siapa DIA???
Dia adalah seorang apek tua yg menunggang sebuah motor yg dah buruk....
saye slu nampak die..
sbb kalau die berada dihadapan keta saye..
saye jarang nak over take die...
walau seperlahan mana pun die....
sbbnya die ni suka sgt bawak motor kt tgh2 jln raya...
smpikan nak memotong pown saye tak berani....
saye mmg tk suka nak over2 take ni,wlupun hnya motor buruk DIA...saye mmg PENAKUT!
sbb kedua jalan tu sempit dan sibuk....
mmg saye tk suke melalui jalan tu tp terpaksa melaluinya....



Nota Kaki: Saye harap die akn selamat.....


4 comments:

  1. sian pn ada bila bc citer org tua bwk motor dlm hujan ni..tapi kdg2 kalau pikir keselamatan pengguna jln raya yg lain, geram jugak kn...

    ReplyDelete
  2. dulu suami akak ada bgtahu..kalau warga emas..yg betul2 dah tua sangat tu...kalau depa naik motor..kena lebih berhati2..sebab depa tu suka ke tengah ke tepi tak tentu masa...satu lagi..signal kanan tapi pi kiri....hmmmmm....

    ReplyDelete
  3. hi izzan..slamat berkenalan yea!

    Mak juga harap dia akan selamat. Tak kisah la dia islam or not, but sbg manusia yg masih ada hati perut ni..kita masih berdoa agar dia x apa2.

    ReplyDelete

Dah Baca Jangan Lupa Komen Tau....Terima Kasih Yew...~Izzan~