HATI-HATILAH atau tinggalkan sahaja sahabat seperti dibawah:✿~ Sahabat yang TAMAK: ia sangat tamak, ia hanya memberi sedikit dan meminta yang banyak, dan ia hanya mementingkan diri sendiri..

✿~ Sahabat HIPOKRIT: ia menyatakan bersahabat berkenaan dengan hal-hal lampau, atau hal-hal mendatang; ia berusaha mendapatkan simpati dengan kata-kata kosong; dan jika ada kesempatan membantu, ia menyatakan tidak sanggup..

✿~ Sahabat PENGAMPU: Dia setuju dengan semua yang kamu lakukan tidak kira betul atau salah, yang parahnya dia setuju dengan hal yang tidak berani untuk menjelaskan kebenaran, di hadapanmu ia memuji dirimu, dan di belakangmu ia merendahkan dirimu..

✿~ Sahabat PEMBOROS dan SUKA HIBURAN: ia menjadi kawanmu jika kamu suka pesta , suka berkeliaran dan ‘melepak’ pada waktu yang tidak sepatutnya, suka ke tempat-tempat hiburan dan pertunjukan..

>>> Pepatah Arab :

Bersahabat dengan penjual minyak wangi, kita akan menerima percikan wangiannya, manakala bersahabat dengan tukang besi, percikan apinya akan mencarikkan baju kita..(✿◠‿◠)

3 comments:

 1. A single rose can be my garden... a single true friend, my world :)

  salam kenal...singgah blog akak di www.kisah-dan-kasih.blogspot.com.

  ReplyDelete
 2. salam...pada LM mereka y g mcm ni langsung tak datangkan faedah buat kita

  ReplyDelete
 3. ramai sahabat yg kurang jujur dlm persahabatn...seringkali ada kepentingab tersendiri dlm bersahabat.....tapi ade juga sahabat yg benar2 sahabat yg jujur dan ikhlas menyayangi kita kan.....

  ReplyDelete

Dah Baca Jangan Lupa Komen Tau....Terima Kasih Yew...~Izzan~