BAHAN-BAHAN :
3 ekor ikan bawal (blh tukar ikan lain klu nak)
2 peket taucu
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia
4 biji cili merah-dibelah 2
1 /2 sudu teh asam jawa segera/atau boleh letak cuka juga
Sedikit gula- tak letak pun boleh
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
- Bersihkan semua ikan dan letak garam/kunyit , goreng ikan sampai garing .
- Kupas semua bawang dan halia kemudian dimayang halus.
- Panaskan sedikit minyak dan tumis semua bawang dan halia ,
- Kacau serta biar sampai bawang layu.
- Masukkan semua taucu dan sedikit air serta kacau. Masukkan gula , asam jawa , garam dan cili merah serta kacau bagi semua bahan sebati.
- Jika nak lebih banyak kuah tambah la air lagi .Akhir sekali masukkan semua ikan bawal yang sudah digorang tadi , kacau kejap dan rasa la garam kalau terkurang masin tambah la lagi garam , bila dah masak boleh la ditutup api dapur.
wah..nampak bestnya...saya dh lama tak masak taucu..next time blh try msk mcm izan, jenis tak berkuah byk mcm ni...
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteAisy Nasiha; Lau cmpur dgn lada putih lg sedap cuma pedas sikit...tp kt sini ssh nak dpt lada putih...lau kt Sabah mmg bnyk.....
ReplyDeletesedapnye kak..tapi sayang fiza tak makan ikan bawal..tapi kalau masak ape jenis ikan masak taucu pun sedap kan..
ReplyDeleteFizah;ikn kembung pown dap gak msk taucu.....
ReplyDeletesedapnya. lama tak makan taucu timun. saya memang suka taucu.
ReplyDeleteorg jhr guna taucu cap ape ye? kat perak ramai guna taucu opah...ada kwn ckp, ada 1 taucu jhr lg sedap drp Taucu Opah..
ReplyDeleteFaizal; taucu mmg sedap...hehe
ReplyDeleteAisy; Zan biasa guna jenama bilal....
mtk sket ..lapo nehh ..sbok wat sambal tumis nasik lemak smpai lupa nak masak :)
ReplyDeletelame dah xmaska taucu,.hihi,.malam2 tengok gmbar lauk-pauk ni,terliur lak,.:p
ReplyDeleteCik Siti eData;da abes..dgn tulang2nya tkde tinggal..hehe
ReplyDelete