Bahan-bahan:1kg daging kambing
1 biji bawang besar
2.5cm halia
5 ulas bawang putih
4 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar serbuk cili
1 biji kelapa - diperah santannya
6 helai daun limau purut
1 peket kerisik
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Cara memasak:1. Perapkan daging kambing dengan bahan yang telah dikisar. Masukkan sekali dengan serbuk kari dan cili. Gaul rata dan perap.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan daging yang diperap itu tadi. Kacau hingga sebati dan pecah minyak.
3. Selepas itu tuangkan separuh santan ke dalam daging dan kacau rata.
4. Setelah agak kering masukkan santan yang selebihnya dan kacau hingga sebati.
5. Masukkan kerisik dan daun limau purut dan kacau lagi.
6. Akhir sekali masukkan gara dan gula secukup rasa.Bila sudah hampir pekat kuahnya, bolehlah diangkat dan dihidangkan.
sedapnyer ...pebret i nehh !!!
ReplyDelete@Cik Siti eData
ReplyDeletehari ni igt dptlah mkn rendang kambing....tp daging kambing cari 1 kluang tkde...abes!